26. 10. 2020

Šijeme roušky

Milé holky,

jak již asi některé víte, říkaly jsme si, že by bylo fajn ušít si oddílovou roušku. V nejbližších dnech by vám měla dorazit do schránky obálka s látkou a gumička, ze kterých si tuto roušku můžete ušít. A níže se pokusím vysvětlit, jak na to.

Budete potřebovat žehličku, křídu na látku/fixu, nit a jehlu/šicí stroj, špendlíky, látku (20 x 40 cm) a gumičky

Začneme tím, že si látku úplně rozložíme a položíme ji natištěným znakem nahoru. Pak látku přehněte napůl. (viz obrázek níže) Látku sešijte tak, aby po otočení na líc, vznikl dvouvrstvý obdélník 18 x 20 cm. Ten si pečlivě přežehlete.

Poté je potřeba připravit si rozměření přehybů. Na proužek papíru dlouhého 18 cm si nakreslete značky: po 3,5 cm, 2,5 cm, 2 cm, 2,5 cm, 2 cm, 2,5 cm, 3,5 cm. Tyto značky si pak přeneste na látku na nesešité strany, doporučuji na všechna čtyři místa = všude tam, kde látka není sešitá si udělejte značky.

Poté začneme se skládáním roušky. To nejsem schopná vysvětlit, tak se podívejte na video, které jsem pro vás připravila. Než začnete skládat, zkontrolujte si, že máte látku správně danou - křížky značí natištěný znak; po každém ohybu pečlivě zažehlete.

Až budete mít roušku poskládanou, zašpendlete si ji a sešijte ji po krajích, tak aby se vám již nerozložila. Kdo šije ručně doporučuji tímto způsobem. Na stroji stačí buďto normální stehem, nebo pro zkušenější entlovacím stehem.

A teď už zbývá pouze vytvořit tunýlky na gumičky. Ty vytvoříme tak, že látku ohneme a zašijeme, opět doporučuji zašpendlit, aby se látka nehýbala. (viz obrázek níže)


                Tady na 18 cm sešít.                                                                            Takto ohnout a sešít. 

Existuje mnoho způsobů, jak roušku ušít, proto kdo máte nějaký jiný ozkoušený způsob, neváhejte ho použít. Také přidělání gumiček může být různé.
Níže naleznete další videa, jak roušku ušít, pokud by tenhle krkolomný popis nebyl srozumitelný.

https://youtu.be/b5N7h3QnjgM - návod na dvouvrstvou roušku (akorát jiné rozměření)
https://youtu.be/f2Y0h3uxdig - návod, jak vytvořit záložky (04:00) 

Pokud by byly nějaké nejasnosti nebo problémy, určitě nám napište.

Přejeme hezký prázdninový týden a mnoho zdaru při šití,
vaše Mi-vedoucí